Thursday, 24 December 2015

Salam Maulidur Rasul

Salam sejahtera,

Hari ini 24 December 2015 besamaan 12 Rabiiulawal 147Hijrah merupakan hari sambutan kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

Marilah kita memperbanyakkan selawat sebagai tanda kasih dan cinta kepada baginda.







Thursday, 10 December 2015

Ronda-ronda Alor Setar

Salam sejahtera,

Pagi tadi saya dan keluarga sempat ronda-ronda di bandar Alor Setar. Ini merupakan first time saya ronda-ronda di bandar Alor Setar.

Perjalanan dari Pulau Pinang mengambil masa satu jam lebih. Distinasi pertama ialah Pekan Rabu, lepas tu Menara Alor Setar, Istana di Raja dan Rumah Tun Dr Mahathir.

Dengan menggunakan Waze tak susah nak cari tempat-tempat tu :-)

Ok, antara gambar-gambar yang sempat di rakam sebagai kenangan.


Bandar Alor Setar dari Menara Alor Setar

Selfie dari menara Alor Setar

Muzium Di Raja 




Rumah Tun Mahathir
Jumpa lagi.

Pandangan saya tentang movie The Good Dinasor

Salam sejahtera,

Dah tengok movie The Good Dinasor?
Semalam saya dan keluarga sempat menonton film ini di Queensbay mall, Pulau Pinang.





Cerita dia berkisar tentang sebuah keluarga dinasor yang mempunyai 3 orang anak. Salah seekor anaknya bersaiz lebih kecil dari abang-abang nya.

Ini menyebabkan dia menjadi seorang penakut. si bapa cuba membantu anaknya yang penakut itu untuk menjadi berani, tetapi malang minimpa bapanya.

Seterusnya bermulalah kisah bagaimana anak dinasor yang kecil itu menghadapi hari-hari dalam hidupnya.

Pada saya ia satu movie yang menarik, memang sesuai untuk anak-anak.

Banyak pengajaran yang boleh diambil. Cuma kita sebagai ibubapa kena memberitahu anak-anak kita bagaimana atau apa kaitan cerita itu dengan kehidupan seharian mereka.

Jumpa lagi.

Wednesday, 9 December 2015

Trip ke Pulau Jerejak

Salam sejahtera

Masih lagi dalam bercuti :-)

Pada 8 December saya dan keluarga, kakak ipar serta mertua telah pergi ke Pulau Jerejak, Pulau Pinang. Buat apa? Jalan-jalan aje.

Pulau Jerejak dulunya terkenal sebab ianya tempat tahanan penjenayah-penjenayah yang merbahaya.

Sekarang nie Pulau Jerejak dah di tukar menjadi tempat percutian. Terdapat sebuah resort di sana dan kebanyakan yang pergi ke sana adalah kerana berseminar atau ada program tema building yang anjurkan oleh syarikat-syarikat swasta.

Perjalanan dengan bot cuma mengambil masa 15 minit sahaja dari jeti. Tiket bagi dewasa adalah RM30, termasuk RM10 voucher makanan dan boleh mandi di kolam renang resort. 

Kanak-kanak pula bayaran bot adalah RM25, juga termasuk RM10 voucher makanan.
Sampai di sana anak-anak saya dan sepupunya main di swimming pool. Saya dan wife serta kakak ipar sempat ronda-ronda sekitar resort.

Antara gambar-gambar yang dapat saya rakam sekitar resort.

Pandangan dari jeti

Sekitar resort










Sebenarnya banyak juga aktivi yang ada seperti tracking , archery, berkayak dan flying fox. Bagi tracking guide diperlukan.

Saya dan anak sempat cuba archery. First time cuba...nampak mudah tapi perlu kekuatan tangan dan fokus.





Kesimpulan yang dapat saya buat, Pulau Jerejak sesuai bagi mereka yang sukakan adventure yang ringan-ringan. sesuai la untuk aktiviti hujung minggu.

Jumpa lagi.

Tuesday, 8 December 2015

Hujung minggu yang penuh dengan aktiviti.

Salam sejahtera.

Hujung minggu lepas 5 dan 6 December penuh dengan aktiviti. Sabtu bowling dan Ahad graduation day anak yang nombor 3.


Aktiviti bowling tu merupakan pertandingan bowling PC Section tempat wife saya bekerja, so saya dan anak-anak ambil kesempatan join sekali :-)

Sebenarnya menang dah lama tak main bowling, lebih dari setahun rasanya, so ada peluang cam nie, layan je lah.


Saya dan wife dalam kumpulan yang sama, manakala anak-anak main di lane kanak-kanak.


Saya di undi dalam kumpulan 7 dan siapa sangka dapat no 2. Terkejut juga sebab dalam game pertama markah saya cuma 90++, manakala game kedua markah saya cuma130. Not bad kan hahaha...maknanya yang lain dari teruk dari kita orang.

Isteri dan anak-anak begambar sebelum game.

 

Begambar  dengan hadiah tempat kedua.



Keesokan harinya pula adalah graduation day untuk anak ketiga. Zaman sekarang tadika pun ada graduation day huhuhu.


Program start pukul 11 pagi di Hotel Grand Paragon  dan berakhir lebih kurang pukul 2 petang.


Gambar-gambar sekitar Nazrin graduation day.




Thursday, 12 November 2015

Perancangan Keewangan Islam: Sesal dulu pendapatan...

Salam Sejahtera .

Pada kali ini saya akan share kisah ke 2  berkenaan perancangan keewangan Islam bagi golongan professional dengan senario 2: Sesal dulu pendapatan.

Sekiranya anda belum membaca senario 1, anda boleh membacanya di sini

Encik Taufik (bukan nama sebenar), seorang pengurus di Bahagian Perjawatan, Universiti Putra Malaysia telah ditemui beberapa kali oleh perunding Takaful untuk membeli program perlindungan pendapatan untuk keluarga beliau.

Encik Taufik yang berasal dan Kelantan, merupakan seorang yang warak dan kurang bersetuju dengan konsep perlindungan pendapatan melalui skim insurans dan takaful.

Selama hampir tiga tahun, sahabat beliau yang merupakan seorang perunding Takaful berusaha untuk memberi kesedaran dan menyakinkan beliau supaya menyertai dan membeli program perlindungan pendapatan keluarganya, tetapi beliau tetap dengan pendirian beliau.

Isteri Encik Taufik adalah merupakan seorang surirumahtangga sepenuh masa dan mempunyai 5 orang anak yang masih menuntut di bangku sekolah. Berkat keikhlasan dan kesungguhan sahabat beliau, akhirnya Encik Taufik bersetuju pada dasarnya untuk menyertai program perlindungan pendapatan keluarga yang disyorkan.

Namun begitu, beliau ingin merujuk terlebih dahulu kepada para alim ulama yang beliau kenali bagi meminta pandangan. Masa terus berlalu dan akhirnya beliau menyatakan persetujuan untuk membeli program perlindungan pendapatan keluarga sebanyak RM200,000 daripada saya. Beliau telah meminta kepada saya untuk memulakan program perlindungan pendapatan tersebut sehaik sahaja beliau kembali daripada mengerjakan haji.

Saya tersenyum gembira kerana usaha saya selama tiga tahun untuk menyakinkan Encik Taufik akhirnya berjaya. Saya tidak sabar menunggu beliau kembali dari Tanah Suci ke Malaysia untuk memulakan program tersebut. Sekembalinya Encik Taufik daripada Tanah Suci, saya telah menerima berita sedih kerana beliau telah disahkan menghidap penyakit barah hati yang kronik.

Kemudian dalam tempoh sebulan selepas pulang daripada menunaikan haji, encik Taufik telah kembali ke rahmatullah. Satu surat edaran memohon sumbangan ikhlas daripada orang ramai untuk keluarga Allahyarham Encik Taufik diedarkan dan saya memberikan RM50 dan jauh di dalam hati saya yakin yang jumlah kutipan tidak akan melebihi RMI,000 untuk membantu keluarga Allahyarham Encik Taufik.

Sungguhpun saya telah berjaya menyakinkan beliau namun saya begitu kesal kerana tidak dapat memberi perlindungan RM200, 000 kepada isteri encik Taufik yang tidak bekerja dan terpaksa menangg ung lima orang anak yang masih bersekolah.

Sekiranya pihak keluarga Allahyarham encik Taufik mengedarkan surat edaran memohon sumbangan kali kedua, saya bersedia menyumbangkan RM50 lagi dan berasa sedih kerana tidak berjaya memberikan RM200, 000 yang sangat diperlukan bagi melindungi keluarga tersayang.

Benarlah bak kata pepatah Melayu, sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna.

Friday, 9 October 2015

Memahami apa itu takaful hayat?

Salam sejahtera.

Takaful Hayat ialah Jaminan Bertulis yang menanggung kerugian kewangan yang berlaku dalam hidup manusia. Ada jaminan takaful maknanya, ada pihak akan ganti-semula kerugian tersebut.
Takaful hayat melindungi keluarga anda

Ok, kita ambil contoh seorang lelaki,
Umur 30 tahun, 
Risiko kelas 2, 
Berpendapatan RM5,000 sebulan atau pun RM60,000 setahun.

Kalau income tahunan beliau RM60,000, maka dia perlukan modal RM750,000 dengan anggaran pulangan pelaburan 8% setahun. 

Dalam erti kata lain, kalau ada RM750,000 dan labur semula pada kadar 8%, akan dapat pulangan RM60,000 tiap tiap tahun.

Faedah ideal bagi Takaful Hayat adalah seperti berikut:


  • 2,000 Khairat kecemasan utk belanja kebumi (dibayar dalam 24 jam)
  • 5,000 Khairat tambahan utk upah haji, qurban, waqaf
  • 750,000 Harta pusaka utk dihibahkan
  • 750,000 Gantirugi hilang upaya kekal & keseluruhan (TPD)
  • 220,000 Gantirugi Penyakit Kritikal 46 jenis (Hampir 4 tahun gaji tahunan)
  • 50,000 Tambahan kalau mati/TPD kemalangan
  • 50,000 Tambahan kalau cacat 1 anggota badan utama kerana kemalangan
  • 500 seminggu elaun cuti sakit kemalangan
  • 170 sehari elaun hospital (5,100 sebulan)

Perlindungan hingga umur bersara 60 tahun
--------------------

  • Caruman Bulanan RM380
  • Tambah Medical Kad Hospital
  • 5,000 Khairat Kematian
  • 300 sehari kadar bilik wad
  • 200,000 Had perubatan tahunan
  • 10 juta Had perubatan seumur hidup
Perlindungan hingga umur 80 tahun
-------------------

  • Caruman Bulanan RM104 (Quarterly)
  • Kalau takde claim, diskaun 20%
  • Renewal Bulanan RM84 (Quarterly)
  • Caruman Tahun pertama RM484
  • Renewal Tahun kedua RM464
  • Bawah 10% Gaji 5,000 sebulan
Nak tau pelan MAA Takaful hebat atau tidak, cuba tanya ejen-ejen syarikat lain. Boleh tak mereka offer faedah lebih baik dari ini dengan caruman sebegitu?

Itulah kelebihan Takaful Hayat yang terdapat di MAA Takaful. Call/SMS/Whatsapp saya 011-10739721 untuk berbual-bual pasal Takaful Hayat.

Wednesday, 7 October 2015

Perancangan Keewangan Islam bagi golongan Professional

Salam sejahtera,

Perancangan kewangan Islam adalah diasaskan daripada kisah Nabi Yusuf A.S. di dalam AI-Quran Nur Karim yang menyuruh Raja Mesir rnenanam tanam- tanaman selama tujuh tahun yang subur dan menyimpan sebahagian daripadanya kecuali sedikit untuk dimakan. 


Selepas itu akan datang tujuh tahun yang amat sukar, yang menyebabkan rakyat Mesir terpaksa memakan hasil tanaman yang disimpan sepanjang musim kemarau tersebut. 

Perancangan kewangan Islam boleh didefinisikan sebagai satu kaedah yang komprehensif dalam penghasilan, pengumpulan, perlindungan, pembersihan dan pembahagian harta mengikut lunas-lunas syariah dalam mencapai al-falah.

Perancangan kewangan Islam kepada golongan profesional boleh dibahagikan kepada lima bahagian iaitu:


  • Perlindungan pendapatan keluarga.
  • Dana pendidikan anak -anak.
  • Pelalaburan strategik.
  • Program persaraan selesa
  • Dan pengagihan dan pewarisan harta.

Perancangan kewangan lslam adalah berbeza dan lebih komprehensif daripada perancangan kewangan konvensional kerana ianya turut mencakupi bukan hanya kehidupan di dunia malah kehidupan di akhirat. 


Ayat Al-Quran dalam surah Al-Baqarah ayat ke 240 menggambarkan betapa lslam sangat rnenekankan supaya si suami dapat menjamin isteri dan anak-anak dapat meneruskan kehidupan seperti biasa dan tinggal di rumah mereka dalam tempoh sekurang-kurangnya setahun selepas kematian suami. 

Seterusnya Rasulullah dalam sebuah hadis merninta para suami supaya dapat rnemastikan isteri dan anak-anak yang ditinggalkan berada salam keadaan yang kaya dan dapat menjalani kehiaupan yang lebih baik, bukannya miskin dan melarat selepas kematian suami sebagai ketua rumahtangga. 

Seorang suami hendaklah mempunyai harta atau wang tunai yang mencukupi untuk ditinggalkan kepada keluarga sekiranya suami meninggal dunia. Dalam konteks ini, suami digalakkan membeli program perlindungan takaful yang mencukupi dan disemak setiap tahun bagi memastikan wang perlindungan daripada program takaful itu dapat menjamin gaya hidup yang biasa dilalui bagi isteri dan anak-anak. 

Berikut adalah beberapa senario program perlindungan pendapatan keluarga yang sesuai untuk golongan professional: 

Senario 1: 10% Simpanan Melindungi 100%

Pendapatan.Seorang anak muda bernama Zulkarnain (bukan nama sebenar) merupakan bekas pelajar ljazah Sains Kejuteraan Elektronik daripada Universiti Putra Malaysia. 

Beliau merupakan seorang pelajar yang cemerlang dan kreatif dan anak sulung daripada tujuh orang adik beradik yang kehidupan mereka adalah sangat daif. Encik Zulkarnain bekerja sebagai seorang jurutera elektronik di Sime Darby Berhad dengan pendapatan RM1,800 sebulan.

Sebagai seorang anak yang bertanggungjawab kepada kedua ibubapanya, beliau mengirimkan RM400 sebulan untuk perbelanjaan keluarga di kampong. Belìau pernah berkata kepada ibunya,"lnsyaAllah, Zul akan membantu keluarga selagi ada hayat Zul." 

Mohd Jefree, seorang perunding kewangan dari MAA Takaful, merupakan sahabat karib Zulkarnain yang sama-sama tinggal di Kolej Kediaman ke Tujuh, Universiti Putra Malaysia. 

Mohd Jefree telah mencadangkan supaya Encik Zulkarnain menyimpan 10% daripada pendapatan bagi melindungi 100% pendapatannya dengan membeli program perlindungan pendapatan sebanyak RM150,000 dengan bayaran premium sebanyak RM150.00 sebulan. 

Demi rasa tanggungjawab kepada keluarga tercinta, Encik Zulkarnain telah bersetuju dan membeli program perlindungan keluarga sebanyak RM150,000.Ditakdirkan Allah SWT, dalam perjalanan ke pejabat, Encik  Zulkarnain yang menunggang motorsikal telah ditimpa kemalangan dan meninggal dunia.

 Mohd Jefree telah rnenghubungi Encik Makmun (bukan nama sebenar), ayah kepada Encik Zulkarnain untuk menguruskan tuntutan program perlindungan pendapatan Allahyarham Encik Zulkarnain yang berjumlah RM150,000 itu. 

Selepas beberapa bulan, wang perlindungan pendapatan keluarga RM150,000 berserta RM50,000 daripada program perlindungan berkelompok kepada keluarga Encik Makmun. Encik Makmun telah menggunakan wang tersebut dengan penuh bijaksana.Sebahagian daripada wang tersebut digunakan untuk membeli tanah seluas 15 ekar untuk tujuan pertanian. Sebanyak RM50,000 digunakan untuk membuka kedai barang-barang binaan 

Setelah tiga tahun masa berlaku Encik Makmun telah menghubungi Mohd Jefree untuk datang berhari raya dan berjanji bertemu di Petronas Simpang Tiga, Ijok. 

Alangkah terperanjatnya Mohd Jefree apabila Encik Makmun yang satu ketika dahulu berasal daripada sebuah keluarga yang daif, hari ini datang dengan menaiki sebuah kereta Mercedes Benz. 

Benarlah kata Allahyarham Zulkarnain yang beÌiau akan membantu keluarga selagi ada hayatnya. Mohd Jefree tersenyum bangga kerana telah dapat menunaikan hasrat sahabat karibnya, Allahyarham Zulkarnain yang sangat bertanggungjawab dan menyayangi keluarganya. 

Oleh itu, ikutilah perancangan keewangan Islam, simpanlah 10% dari pendapatan kita bagi menjamin 100% pendapatan demi kelangsungan hidup keluarga tersayang.

Jumpa lagi.



Saturday, 26 September 2015

Raya Haji dan jalan-jalan ke Kluang

Salam Sejahtera,

Sempena cuti Raya Haji kali ini, saya dan isteri bawa anak-anak jalan-jalan ke Kluang dengan menaiki keretapi. Sebenarnya dah lama juga plan nak ke Kluang naik keretapi.

Bukan apa, anak-anak tak biasa naik keratapi. Mereka ada juga ajak naik keretapi...nak rasa katanya.
Bagi saya sendiri, keretapi memang merupakan pengankutan utama sewaktu berulang dari Pahang ke Johor Baharu. Masa tu saya masih menuntut di Universiti Teknologi Malaysia di Skudai.

Masa tu tahun 1998, masih tiada bas express dari Triang ke Johor Baharu. Jadi pengangkutan yang paling mudah ialah menaiki keretapi. Tambang pun murah RM9.80 dari Johor Baharu ke Triang. Kalau ambil tiket konsesi RM9.80 tu untuk dua hala...memang murah.

Cuma kena berebut untuk dapat tempat duduk...silap-silap tak dapat tempat duduk. Pengalaman yang paling saya ingat ialah saya terpaksa berdiri dari Gemas sampai ke Johor Baharu...memang siksa rasanya. Masa tu semua gerabak penuh, sampai duduk atas lantai. Jadi dah naik keretapi nie dah selalu sangat.

 Tapi disebabkan anak-anak nak merasa naik keretapi, so saya dan isteri layan jer. Tapi kenapa Kluang?

Pertama jarak. dari JB ke Kluang lebih kurang 2 jam saja dengan keretapi dan Kluang ada Kedai kopi di Stesyen keretapi Kluang yang popular tu. So sambil-sambil tu bolah minum kopi sekali. hihihi...

Lagi satu nak bawa anak-anak naik pengankutan awam. Perancanganya, pergi Kluang naik keretapi, balik JB naik bas express dan lepas tu naik teksi.

Sehari sebelum naik keretapi saya cari dulu maklumat berkenaan perjalanan keretapi, maklum la dah lama tak naik keretapi. Rupanya dah banyak berubah.


Untuk makluman website Keretapi Tanah Melayu ialah http://www.ktmb.com.my/ .

Jadual perjalanan terbaru KTMB boleh di muat turun di sini

So pada Sabtu 26 September 2015 saya lima beranak pergi ke Kluang dari Stesyen Kempas Baru. Keretapi sampai dari JB Sentral pada pukul 8.50 pagi. Anak-anak memang excited terutama yang kecil sekali umur 6 tahun,


Perjalanan ke Kluang mengambil masa 1 jam setengah sahaja. Sampai di Kluang minum kopi di stesyen keretapi Kluang...orang memang ramai sampai kena beratur.

Selepai breakfast jalan-jalan kat Parkson sekejap dan pukul 12.30 tengahari naik bas express balik ke JB. Kemudiannya naik Teksi ke Stesyen Keretapi Kempas Baru sebab kereta parking kat situ.

So selesai lah perjalan satu hari menaiki pengankutan awam.

Thursday, 24 September 2015

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA

Salam sejahtera,

Selamat Hari Raya Aidil Adha
Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua umat Islam di seluruh dunia. 

Semoga kita sama-sama saling bermaafan dan menghayati makna kurban sebenarnya. Aamiin...

Seperti yang kita sedia maklum Hari Raya Aidil Adha atau Hari Raya Qurban adalah bersempena peristiwa Nabi Allah Ibrahim di perintahkan oleh Allah untuk menyembelih anaknya Nabi Ismail. 

Yang mana akhirnya Allah telah menukar Nabi Ibrahim dengan seekor kibas.

Apa yang ingin saya katakan di sini adalah keimanan yang begitu hebat yang dipunyai oleh Nabi Allah Ibrahim. 

Selain dari itu cuba kita luaskan skop pandangan kita.

Cuba kita fikirkan atau kenangkan ada tak orang yang pernah berkorban untuk kita? errr... rasa macam tak de...tapi sebenarnya ada.

Yang pertama sekali adalah ibu kita, ibu kita berkurban sewaktu mengandungkan kita, melahirkan kita dan membesarkan kita.

Yang kedua bapa kita. Sebagai bapa, bapa kita telah berkurban untuk mencari nafkah untuk memberi makan , pakai, pelajaran dan sebagainya.

Dah juga guru-guru kita yang pernah mengajar kita. Saya percaya guru-guru yang pernah mengajar saya telah membuat pengorbanan dalam mendidik saya dari kecil hingga lah ke menara gading.

Jadi selain dari kita menghayati peristiwa Nabi Allah Ibrahim, saya rasa kita patut juga mengingati insan-insan yang telah berkorban untuk kita.

Hanya Allah yang dapat membalas pengorbanan mereka. Aamiin


Friday, 17 July 2015

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Salam Sejahtera,

Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin pada semua pembaca blog ini.

Diharapkan semua dapat beraya dengan orang yang tersayang. Jangan lupa berhati-hati memandu sepanjang musim perayaan ini dan jangan lupa jaga pemakanan.

Saya sekeluarga akan beraya di kampong halaman saya di Pahang.

Selamat Hari Raya

Friday, 10 July 2015

Pelan Simpanan Haji dengan MAA Takaful

Salam sejahtera,
Salah satu produk MAA Takaful adalah Simpanan Haji. Ia adalah satu pruduk yang memfokuskan kepada simpanan.

Kalau sebelum ini saya banyak menekan kepada Income Replacement atau ganti pendapatan, tetapi kali ini saya bawa contoh pelan simpana Haji.

PELAN SIMPANAN HAJI & UMRAH dengan faedah Takaful 
Pelan yang berfokuskan simpanan untuk anda pergi haji dengan lebih cepat
Buka akaun simpanan haji bersama MAA Takaful 

Apa kelebihan kami?

1) Simpanan dilaburkan seperti unit amanah dengan caj khidmat cuma 5% berbanding 6.5% (untuk unit amanah)
2) Prestasi pelaburan setanding unit amanah (purata 5%-8% setahun)
3) Khairat kematian RM2,000
4) Khairat tambahan RM5,000 (upah haji, qurban dan waqaf) 
5) Pampasan kematian/lumpuh sebarang punca RM30,000
6) Pampasan kematian/lumpuh kemalangan RM60,000
7) Pampasan kematian/lumpuh kemalangan di Arab Saudi RM90,000
8) Auto-Saver caruman percuma bila anda sakit kritikal 46 jenis
9) Kemudahan hibah percuma untuk agihan pusaka dalam 1-2 bulan
10) Kemudahan mewaqafkan tabung simpanan sebagai amal jariah 
11) Pengeluaran simpanan pada bila-bila masa (tertakluk kepada syarat)
12) Boleh menyimpan melalui potongan kad kredit dan bank

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya melalui sms atau Whatsapp di no 011-10739721.



Monday, 8 June 2015

Menghayati Konsep Takaful

Salam sejahtera,

Sesetengah dari kita apabila di tanya tentang Takaful akan cuba mengelak diri dari terus berbual. Saya kurang pasti apa yang terfikir difikiran mereka apabila mendengar perkataan takaful. Apakah imej yang tergambar di fikiran mereka ini bila mana di tanya "Dah ada takaful ke belum?"


Mungkin mereka ini beranggapan takaful adalah SCAM, takaful adalah menipu, dan sebagainya. Namun saya beranggapan baik dan bagi saya ramai lagi yang kurang memahami tentang konsep takaful.

Di bawah ini saya sertakan artikel dati website IKIM yang bertajuk keperluan menghayati konsep takaful.

Takaful diasaskan dengan konsep tolong-menolong. Dalam amalan tradisi masyarakat tempatan, tolong-menolong menjadi aspek penting dalam kehidupan. Ia merupakan satu fitrah kehidupan manusia. Manusia yang mempunyai kelebihan dan kepandaian yang berbeza-beza sentiasa memerlukan antara satu sama lain. Dengan tolong-menolong, mereka bukan sahaja dapat memenuhi hajat individu bahkan dapat meringankan beban kehidupan dengan ada sokongan dan bantuan daripada individu yang lain. Contoh terbaik dalam aspek tolong-menolong di kalangan masyarakat kita ialah tabung khairat kematian... Baca seterusnya di link di bawah

Keperluan menghayati konsep takaful

Selepas membaca artikel, anda boleh memberikan komen apa sahaja berkenaan Takaful.

Terima kasih.

Monday, 1 June 2015

Kisah untuk renungan

Salam sejahtera,

Alhamdulillah sekarang anda mempunyai kerjaya yang boleh dibanggakan. Gaji pun bagus, dapat sediakan rumah 2 tingkat dengan 4 bilik. Di situlah isteri dan 3 orang anak tinggal.

Setiap tahun sekurang-kurangya 2 kali anda bawa keluarga anda pergi melancung dalam negara atau pun luar negara. Setiap kali cuti sekolah anda akan cuba sedaya upaya luangkan anda untuk pergi bercuti dengan keluarga, tak kisahla dalam negara atau pun luar negara. Sebab yang penting anda dapat bersama isteri tercinta dan 3 orang anak yang comel2. Anda percaya 'quality time' sangat penting dalam membesarkan keluarga anda.

Anak yang pertama akan menhadapi UPSR pada tahun ini, yang kedua dalam darjah 3. Manakala yang bongsu pula berusia 5 tahun. Kesemuanya mempunyai cita-cita tinggi. Yang pertama ingin menjadi angkasawan…kerana terpengaruh dengan kejayaan angkasawan Malaysia yang pertama  iaitu Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Al Masrie bin Sheikh Mustapha. Anak yang kedua pula bercita-cita menjadi Doktor manakala yang ketiga masih belum mengetahui apa itu cita-cita. Setiap kali di tanya akan berubah lah cita-citanya…maklumla budak lima tahun.

Untuk memastikan cita-cita anak anda tercapai anda sanggup menghantar anak anda ke private school yang mempunyai rekod keputusan peperiksaan yang baik. Tusion juga anda tidak lupa, disamping kelas agama.

Seboleh-bolehnya anda tidak mahu menyusahkan isteri anda, jadi pengankutan pergi balik sekolah, tusyion serta kelas agama semuanya anda bayar transport company.

Anda selalu bersyukur dengan apa yang anda ada. Setiap kali lepas solat, anda tak pernah lupa untuk menyatakan betapa bersyukurnya anda dengan apa yang Allah kurniakan. Dan anda berdoa agar apa yang anda dapat sekarang di kekalkan.

Sebagai seorang anak  yang terdidik dengan akhlak yang baik, anda tidak melupakan kedua ibu dan bapa anda.
Anda selalu mendoakan mereka, anda selalu mungirimkan wang sebanyak RM1000 sebulan untuk  kedua org tua anda. Sebulan sekali pasti anda akan menjengok mereka di kampong. Kalau talipon tu memang hari-hari anda talipon bertanya khabar.

Rumah di kampong pun anda dah baiki dan begitu selesa sekali kedua ibu dan bapa anda tinggal di dalamnya.

Orang-orang kampong memuji kedua orang tua anda kerana mempunyai anak yang mengenang jasa kedua orang tua, sedikit sebanyak anda merasa bangga juga bila pujian itu sampai ketelinga anda, walaupun anda tahu itu adalah kurniian dari Allah. Tanpa kurniaan dari Allah mana mungkin anda akan mengecapi semua ini.

Langit tidak selalu cerah, air laut pun ada pasang surutnya begitu jugalah dengan kehidupan. Suatu hari anda mendapat kemalangan dan anda lumpuh…

Anda terlantar di hospital selama sebulan dan tinggal dirumah selepas itu. Isteri anda kena menguruskan anda serta anak-anak. Wang simpanan anda boleh la bertahan selama 6 bulan.

Nasib baik kos hospital ditanggung oleh majikan anda dahulu. Kerana selepas anda disahkan lumpuh selama-lamanya syarikat telah menghantar notis memberhentikan anda dari syarikat dengan sedikit pampasan. Dengan duit pampasan dan simpanan anda boleh la keluarga anda bertahan selama setahun.

Oh ya anda terlupa yang anda ada membuat simpanan di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Isteri anda perlu pergi ke Pejabat KWSP untuk menguruskan process pengeluaran. Pada masa yang sama perlu menguruskan anda, ya lah anda tidak mampu menguruskan diri anda sendiri. Segala-galanya memerlukan bantuan isteri anda, dari mandi, buang air, makan dan solat dan lain-lain lagi.

Anak-anak juga perlu kesekolah., makanan perlu disediakan. Itu belum lagi dengan kerenah anak-anak yang bergaduh sesama sendiri, hari-hari anak akan tanya mengapa ayah jadi macam itu, bila ayah anak sembuh dan macam-macam lagi soalan.

Hutang pinjaman rumah dan kereta perlu di bayar. Disebabkan anda tidak percaya kepada insuran/takaful anda tidak membuat MRTA semasa membeli rumah. Dalam kesibukan isteri anda dengan aktiviti seharian menguruskan rumah tangga berseorangan, isteri anda perlu pergi ke Pejabat KWSP untuk menguruskan pengeluaran wang KWSP anda. Ye lah wang simpanan semakin berkurang, perbelanjaan harian pulan semakin bertambah. Ini disebabkan kos ubat ubatan dan 'maintenance' diri anda yang nak tak nak perlu di sediakan.

Maka terkial-kial la isteri anda menguruskan semua itu. Untuk menguruskan pengeluaran KWSP anda, isteri anda perlu pergi ke pejabat KWSP berulang kali…aduhhh…macam-macam kerenah birokrasi.

Di sebabkan aktiviti harian isteri anda bertambah dan kepala yang berserabut memikirkan hal keluarga, isteri anda jatuh sakit…aduhh…jem di buatnya.

Yelah memang ada adik beradik  yang datang menolong, menghulurkan sekeping dua note berwarna merah, tapi setakat itu jelah. Tak cukup untuk meneruskan kehidupan anda. Memang anda telah membuat 'ádjustment' dari segi life style kehidupan anda sebelum ini…itu pun kerana terpaksa. Apa akan terjadi tahun hadapan, 5 tahun akan datang…serabut kepala anda memikirnya.

Macamana cita-cita anak-anak anda, macamana ibu bapa anda di kampung, kalau sebelum ini anda dapat mengirimkan RM1000 sebulan, tapi kini…

Anda terpaksa mengakui anda bukan lagi seorang hero untuk keluarga anda dan juga ibu bapa anda, sebaliknya anda merupakan tanggungan, bebanan atau pun liability kepada orang yang anda sangat sayangi…

Di sini lah pentingnya anda mempunyai atau pun membuat INCOME REPLACEMENT. Dengan income replacement keluarga anda akan dapat menikmati apa yang mereka nikmati semasa anda sihat. Of course anda masih lumpuh, tetapi isteri anda tidak berserabut kepalanya memikirkan masalah keewangan kerana setiap bulan anda masih lagi mendapat income seperti mana anda sihat dan bekerja walaupun sekarang anda sudah tidak bekerja.

Tuesday, 19 May 2015

Manfaat Takaful dihibahkan berbanding faraid

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Bertemu lagi setelah hampir sebulan blog ini tidak di update.

OK, kali ini saya sertakan artikel dari akhbar Berita Harian bertarikh 16 Mei 2015 yang lepas yang ditulis oleh Hakimah Yaacob

Artikel itu bertajuk Manfaat Takaful di Hibah berbanding faraid.

Peserta takaful boleh menarik nafas lega apabila Majlis Penasihat Syariah (MPS) Bank Negara mengeluarkan satu resolusi bahawa takaful boleh dihibahkan. Ini bermaksud sebarang faedah kematian boleh diberi terus kepada penama tanpa perlu difaraidkan. 

Keputusan MPS pada 5 November 2014 berasaskan pertimbangan memandangkan peserta memilih untuk membahagikan manfaat takaful kepada penama secara hibah ketika hidup (peserta), adalah adil dan munasabah jika setiap penama mendapat bahagian sama rata bukan peratusan bahagian masing-masing. 

Kaedah itu boleh mengelakkan timbulnya persengketaan sesama penama jika satu pihak mendapat bahagian yang lebih berbanding pihak lain. Dalam kes kematian penama sebelum kematian peserta dan tiada penamaan baharu dibuat, hibah manfaat akan dikembalikan kepada peserta kerana tiada penerima bahagian hibah itu. 

Oleh itu, bahagian manfaat itu hendaklah diurus berdasarkan hukum dan prinsip faraid selepas kematian peserta kerana manfaat itu akan menjadi sebahagian daripada harta peserta.

MPS pada mesyuarat ke-114 pada 28 Julai 2011 juga memutuskan jika penamaan dibuat kepada lebih daripada seorang benefisiari tanpa menyatakan bahagian peratusan masing-masing, pembahagian manfaat takaful perlu diberi secara sama rata kepada setiap penama sebagai benefisiari. 

Resolusi ini dinyatakan dengan jelas dalam Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013, dalam Jadual 5 yang mengatakan peserta takaful berhak menamakan sesiapa sahaja sama ada sebagai penama atau pentadbir bagi faedah takaful. 

Apa itu hibah?

Hibah bermaksud pemberian pemilikan sesuatu barang kepada seseorang tanpa sebarang balasan. Ia adalah kontrak satu pihak dan mengandungi pemberian milik oleh seseorang secara sukarela terhadap hartanya kepada seseorang yang lain pada masa hidupnya tanpa balasan (iwad). 

Barang atau harta yang hendak dihibahkan itu perlu memenuhi syarat, iaitu barang atau harta yang halal serta mempunyai nilai di sisi syarak. Barang dihibahkan mestilah wujud ketika dihibahkan. Mengikut Mazhab Maliki, Syafie dan Hambali, hibah terhadap harta yang dikongsi yang tidak boleh dibahagikan adalah sah hukumnya. 

Mengikut Islam, barang yang masih bercagar (seperti rumah) boleh dihibahkan jika mendapat keizinan daripada penggadai atau peminjam. Ini juga terpakai kepada rumah yang diinsuranskan di bawah MRTA yang ingin dihibahkan perlu mendapatkan keizinan dari pihak bank. 

Hibah terletak di bawah bidang kuasa pentadbiran agama Islam di setiap negeri dan secara langsung ia terletak di bawah bidang kuasa Mahkamah Syariah. Ini dinyatakan dengan jelas dalam Jadual 9 Perlembagaan Persekutuan. 

Kebanyakan Mahkamah Syariah menggunakan perkataan 'alang' sama ada ketika marad-al-maut, alang hayat atau ketika hidup dan 'penyelesaian yang dibuat tanpa balasan' merujuk kepada hibah atau pemberian. 

Penggunaan perkataan sama dapat dilihat dalam Enakmen Pentadbiran Agama Islam negeri seperti Selangor, Melaka, Pulau Pinang, Johor, Perak, Kedah, Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak. Peserta takaful ada hak Seksyen 46 (2) (b), Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1993 (Akta 505) memperuntukkan bidang kuasa Mahkamah Tinggi Syariah, termasuk mendengar dan memutuskan semua tindakan dan prosiding berkaitan wasiat atau alang ketika marad-al-maut, alang ketika hidup atau penyelesaian dibuat tanpa balasan memadai dengan wang atau nilaian wang. 

Undang-undang sudah memberikan kuasa penuh kepada peserta takaful dalam melantik penama sebagai pemegang amanah, pentadbir atau penerima hibah. Kebanyakan syarikat takaful hari ini menyediakan takaful berserta pelaburan. Ini juga terpakai kepada simpanan akaun pelaburan takaful, melainkan peserta telah mengatakan dengan jelas sebaliknya. 

Berbeza dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), penama hanyalah pentadbir. Ini diputuskan mesyuarat Majlis Fatwa Kebangsaan pada tahun 1978 yang mengatakan lantikan penama oleh orang Islam dalam mana-mana badan atau institusi mereka menyimpan adalah tidak sah untuk diterima sebagai waris yang berhak menerima pusaka cuma ia sebagai pelaksana untuk membahagi harta pusaka itu kepada waris mengikut hukum syarak. 

Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-49 pada 10 September 2000 menjelaskan, wang KWSP dan wang simpan adalah pusaka yang mesti dibahagikan mengikut hukum faraid. Penama KWSP adalah wasi atau pentadbir harta. Penama hendaklah membahagikan wang KWSP (peninggalan simati) mengikut hukum faraid. 

Selangor turut mewartakan Hukum Simpanan Wang KWSP pada 9 Mei 2002 bagi ahli beragama Islam yang meninggal dunia yang menjelaskan bahawa wang KWSP yang disimpan ahli dianggap harta pusaka. Kaedah pembahagian harta pusaka adalah tertakluk kepada hukum faraid.

Artikel asal boleh dibaca di http://www.bharian.com.my/node/55193


Friday, 24 April 2015

Salam Sejahtera,

ISTILAH-ISTILAH INSURANS yang ejen2 sendiri seringkali keliru:

WAITING PERIOD - Tempoh yang perlu dilepasi sebelum coverage insurans bermula. Contoh, waiting period 120 hari. Penyakit wujud selepas 120 hari baru covered. Kalau wujud sebelum tu, tak covered.

COOLING OFF PERIOD - tempoh bertenang di mana pelanggan boleh teliti polisi insurans dalam masa 14 hari dan membatalkan polisi tersebut jika tak suka. Coverage akan dibatalkan dan caruman akan dipulangkan semula

GRACE PERIOD - tempoh ihsan yang diberikan jika lewat bayaran caruman dari tarikh renewal. Contoh jika bayar dalam masa 30 hari dari tarikh renewal, polisi masih hidup dan tidak lapsed. Jika bayar selepas 30 hari lewat, polisi akan lapsed.

CO-TAKAFUL - pembayaran bersama yang dikenakan setiap kali buat tuntutan. Contoh medical kad kenakan co-takaful 10%, setiap kali masuk hospital. Maka 10% dari bil rawatan perlu ditanggung sendiri

CO-PAYMENT - pembayaran bersama yang dikenakan ke atas bil-bil perubatan lain (selain kos bilik & makan minum) bila pelanggan suka-suka upgrade bilik wad melebihi dari had harian yang dibenarkan. Contoh had harian Room & Board adalah 250 sehari. Masuk bilik RM300 sehari. Maka caj perbezaan bilik setiap hari RM50 akan dikenakan, ditambah dengan 10% dari bil bil lain.

Wednesday, 22 April 2015

Contoh Child Protection untuk bayi lelaki

Salam sejahtera,

Gambar di bawah adalah CHILD PROTECTION untuk bayi lelaki age 0 (last birthday)
Tempoh perlindungan = 40 tahun (life) / 80 tahun (medical).

Proposal di bawah adalah untuk child protection atau pun perlindungan kanak-kanak. Proposal di bawah BUKAN untuk education plan.

Kalau child education, lain proposal dia.

Mungkin ada yang tertanya kanak-kanak perlu ke kepada perlindungan?

Cuba bayangkan seorang kanak-kanak ditimpa musibah lalu TPD atau lumpuh, siapa yang akan menjaga kanak-kanak tersebut?

Biasanya si ibu akan berhenti kerja kerana perlu menjaga anak yang lumpuh tadi. Setelah berhenti kerja, siapa yang tanggung perbelanjaan si ibu dan si anak.

Sebelum ini ibu dan bapa bekerja, jadi tidaklah kesempitan sangat, tapi kalau dah si isteri berhenti kerja, semuanya bergantung pada si suami.

Di sinilah pentingnya child protection, Dengan adanya child protection, si ibu boleh claim pampasan dan menggunakan wang dari takaful untuk mrnjaga anak yang lumpuh tadi.


Apa lagi, Pejam mata, potong gaji demi kebajikan anak.
Kalau anak sakit kritikal, ini akan elakkan anda dari hidup meminta minta.

Jumpa lagi


Tuesday, 20 January 2015

Panduan Coverage Takaful

Panduan coverage insurans/takaful.

Salam sejahtera,

Bagaimana cara anda beli Takaful?

Yang biasa ialah kita awal-awal lagi dah tetapkan budget kita, dan kadang-kadang agent itu sendiri yg tetapkan...ala ko ambik jer yg RM100 sebulan.

Memang akhirnya kita ada perlindungan Takaful, tapi persoalannya cukupkah perlindungan kita dengan RM100 sebulan.

Jadi di sini saya sertakan panduan untuk menetapkan coverage bila kita ingin mendapatkan Takaful.

1. Death/TPD -  Mestilah dapat menggantikan 90%-100% dari gaji tahunan secara berterusan. Iaitu dengan kadar purata pulangan pelaburan 8% setahun.

2. Critical Illnesses - Minima RM50,000 atau 2 tahun gaji jika letak waiver. Kalau tak letak waiver, minima 3-4 tahun gaji.

3. Elaun hospital - Cover 90%-100% income bulanan. Untuk yang bukan makan gaji, wajib ada coverage ni.

4. Accident - Wajib ada untuk mereka yang naik motosikal, selalu outing bermotor/berbasikal, gemar bawa kenderaan laju.

5. Hospital - Minima annual limit RM100,000 setahun ke atas.

Itulah sedikit panduan menetapkan coverage Takaful.

Jumpa lagi.

Friday, 16 January 2015

Tips Simpan Duit

Tips Simpan Duit Azha Syazri

Keperluan manusia ni terbahagi kepada 2 kategori saja
1) Simpanan (S) - untuk kegunaan masa depan
2) Perlindungan (P) - untuk melindungi harta dan sumber pendapatannya
Untuk simpanan, bajetkan minima 10%-20% dari income tahunan. Untuk perlindungan, bajetkan around 10% dari income tahunan.
Bagi mereka yang ada disiplin dalam menabung dan sedikit ilmu tentang produk kewangan, elemen simpanan ini boleh diasingkan menggunakan produk-produk lain
Bagi mereka yang tiada disiplin dalam menabung dan perlu dipaksa baru boleh menyimpan (melalui potongan autodebit), elemen simpanan ini perlu digabungkan bersama pelan perlindungan, tetapi diasingkan dalam investment akaun (rider saver), bukan masuk dalam protection akaun (regular premium).

Wednesday, 14 January 2015

Soal Jawab Takaful

Bila perlunya ada wasiat?
Jawapan saya(Azha Syaari Azizan) : 
Bila anda ada harta selain insurans dan takaful.
Tujuan utama buat wasiat, adalah untuk melantik pentadbir, menguruskan harta pusaka anda dan hal hal lain.
Harta seperti faedah insurans / takaful tak perlukan wasiat, melainkan ada keperluan tertentu yang anda ingin laksanakan. Sebab, dalam insurans / takaful, ada hibah bersyarat yang digunakan dalam Akta FSA/IFSA 2013, yang tak sama dengan akta harta pusaka Islam.
Boleh beri hibah pada sesiapa, boleh batal bila-bila, boleh tukar nama bila bila, pampasan yang dihibahkan tak boleh diusik oleh money-lender (bank, finance company etc) dan boleh tetapkan berapa peratusan setiap penerima dapat.
Ada harta lain yang bukan insurans/takaful, baru perlukan wasiat untuk memudahkan pengurusan pusaka. Dan kalau ada keperluan tertentu seperti takut mati bersama (suami dan isteri serentak), maka itu perlukan wasiat.

Thursday, 8 January 2015

10 Keistemawaan Medikal Kad MAA Takaful.

Salam Sejahtera,

Dalam post kali ini saya ada menyenaraikan 10 keistimewaan yang terdapat pada medikal kad MAA Takaful.

1. Nikmati Manfaat Seumur Hidup Tanpa Had - dengan MEDICA2015 anda tidak perlu bimbang mengenai had seumur hidup. Kami menawarkan manfaat seumur hidup tanpa had yang mana ianya membolehkan anda menikmati rawatan perubatan dan perkhidmatan yang berkualiti sepanjang hayat.

2. Diskaun Tanpa Tuntutan – sekiranya tiada tuntutan dibuat dalam tempoh tersebut, MEDICA2015 memberi ganjaran sebanyak 20% diskaun tanpa tuntutan daripada caruman1 tahunan anda yang seterusnya.

3. Nikmati Perlindungan Perubatan Yang Komprehensif Tanpa Ko-Takaful – MEDICA2015 bukan hanya menjaga segala keperluan perubatan, malahan ianya juga menawarkan jaminan kewangan. Dengan kemudahan tanpa ko-takaful bagi pesakit yang dimasukkan he hospital, anda yakin dan fokus untuk memastikan anda lebih sihat dan kami akan menjaga yang selebihnya.

4. Pendapat Perubatan Kedua2 (Second  opinion) – anda berhak untuk mengetahui yang anda perlu mendapatkan rawatan yang terbaik untuk penyakit anda. Sebab itulah kami menyediakan kemudahan untuk anda mendapatkan nasihat perubatan kedua di atas penyakit yang anda hadapi, mana-mana 46 penyakit kritikal.

5. 6 Pilihan Pelan Perubatan Yang Komprehensif Dan Berpatutan – dengan MEDICA2015, anda diberi 6 pilihan pelan yang komprehensif dan berpatutan. Apa yang anda perlu lakukan adalah memilih pelan yang paling sesuai dengan keperluan anda, dan kami akan menjaga keperluan anda dengan sewajarnya.

6. Tanpa Tunai, Bantuan 24-Jam Dan Kemasukan Hospital Yang Mudah – bebaskan diri anda daripada bebanan proses pengurusan hospital. MEDICA2015 memastikan anda dimasukkan ke dalam mana-mana hospital panel pilihan dan kami akan menjaga segala keperluan perubatan anda selepas itu.

7. Rawatan Kanser Dan Dialisis Buah Pinggang Seperti Yang Dicaj – MEDICA2015 menyediakan kos rawatan untuk kedua-dua kanser dan dialisis buah pinggang seperti yang dicaj bagi menampung kos rawatan yang semakin meningkat.

8. Perlindungan Di Mana Saja Anda Berada – Melanconglah ke seluruh dunia dengan penuh keyakinan. Sama ada anda mempunyai urusan perniagaan atau bercuti, MEDICA2015 memberikan anda bantuan perubatan kecemasan di mana sahaja anda berada di seluruh dunia. Anda boleh melancong dengan penuh ketenangan fikiran, mengetahui bahawa anda akan dilindungi dengan manfaat-manfaat seperti berikut:

 • Program Bantuan Antarabangsa
Pemindahan perubatan kecemasan, penyeliaan penghantaran balik dari segi perubatan, penghantaran ubatan yang tidak boleh didapati di pasaran tempatan, penghantaran balik mayat, kepulangan anak-anak di bawah tanggungan, khidmat bantuan 24 jam untuk rujukan perubatan dan sebagainya.

• Bantuan Perjalanan3

Menyediakan maklumat berkaitan inokulasi, keperluan visa, bantuan penemuan kehilangan bagasi, dokumen dan barang-barang persendirian, maklumat cuaca, maklumat pertukaran asing, aturan dan informasi penerbangan, rujukan perundangan, rujukan penterjemah dan penyampaian mesej kecemasan.

• Bantuan Kereta3
Penundaan kecemasan 24 jam dan pembaikan kecil di tepi jalan, bantuan kereta sewa, bantuan urusan penginapan hotel
dan rujukan kepada pusat-pusat perkhidmatan yang lain.
• Bantuan Kediaman3
Perkhidmatan membaiki paip, tukang kunci, pembaikan am dan kawalan serangga perosak.

9. Pembaharuan Dijamin - Pembaharuan bagi pelan MEDICA2015 ini adalah dijamin sehingga umur 80 tahun. Ini akan memberi keselesaan kepada anda dan keluarga anda selagi caruman dibayar mengikut tarikh yang ditetapkan.

10. Manfaat Khairat Kematian - Kami menyediakan Manfaat Khairat Kematian sebanyak RM5,000 yang mana ianya akan dibayar apabila berlakunya kematian atas apa jua sebab.

Sebarang pertanyya atau inginkan maklumat lanjut SMS ke 011-10739721.
Boleh juga hubungi saya di whatsapp & Telegram ke no: 011-10739721

Jumpa lagi